Geleneksel sanatlarımızdan biridir Seramik sanatı; Sanatçı genellikle içine hiç bir kimyasal madde katmadığı doğal çamurla dans eder maharetli ellerini kullanarak… Tezgahta mevlevi dervişi gibi dönen çamura istediği şekli verinceye kadar her noktaya sihirli dokunuşlar yapar sanatkar… Seramik testi yapmak estetik sanat eserleri üretmek ; insanların ihtiyaç duyduğu, sıcak yaz günlerinde buz gibi ayranı lıkır lıkır içecekleri testileri yapmak sanat erbabının işten aldığı manevi zevki tamamlar. Seramik sanatı ile üretilen harika eserleri yapan seramik sanatçıları nasıl çalışır?
Seramik nedir? Seramik nasıl ortaya çıktı? Seramik eşyalar nasıl yapılır?
Seramik, hammaddesi kil olup elde, kalıpta veya tornada biçimlendirilmiş, fırınlanmış her tür sanat eserinin ve eşyanın genel adıdır. Seramik sanatının tarihçesi neredeyse insanların ateşi icat etmeleri ile başlamaktadır. Su taşımak suyu muhafaza edebilmek amacıyla çeşitli kaplar yapmak mecburiyetinden seramik doğmuştur. Yüzyıllar boyunca, seramik kap kacak yapımında kullanılmış, gerek eski çağlarda gerekse yaşadığımız çağda inşaat tuğlası üretiminde de yararlanılan seramik bir gereç olmuştur.
Sanat icra edilirken kullanılan ana maddesi kil olan ve bu maddeyi şekillendirerek üretilen testi, çini, tabak, çanak, kâse, vazo gibi objelere seramik denilmektedir. Seramik eşya ve objeler, üretimde kullanılan toprağın cinsine ve yapılış tarzına göre ana hatlarıyla pişmiş toprak eşya, çini ve porselen olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Seramik sanatı ve seramik sanatçılarının çalışmalarına dair ayrıntılı bilgilere ulaşmak için BURAYA TIKLAYINIZ.